Saskia en Steven - Danshuis De Ingang
Ga naar de inhoud

Als kind deed ik, Saskia, aan volksdansen en vond ‘met twee dansen’ het leukste. Mijn ouders dansten graag en vertelden er veel over. Hen samen zien swingen op een feestje (en soms thuis in de living) is voor mij een onvergetelijke herinnering. Mijn eerste swingpasjes danste ik met mijn grote broer. Discoswing kwam opnieuw op mijn pad tijdens mijn studententijd maar toen kwam Argentijnse tango in mijn leven! Ik zag en voelde meteen dat onder die uiterlijke vorm die de dansers voor mijn ogen creëerden – later leerde ik dat ze improviseerden – een heel boeiende, mysterieuze, rijke en gevarieerde gevoelswereld leeft. Ik moest weten hoe men in deze symbiose slaagt! Met z’n tweeën fijn, respectvol en met veel gevoel instant een dans maken. Die er bovendien telkens anders uitziet en anders voelt. Dat wilde ik ook bereiken. Dat de dans toen nog door een beperkte groep mensen gedanst werd maakte het extra aantrekkelijk en speciaal voor me. En dan nog die prachtige muziek… Het virus sloeg ongenadig hard toe en de passie is ontembaar. Nu is het een missie om de schoonheid met haar kleine kantjes, te blijven beleven en door te geven aan ieder die geïnformeerd en geïnteresseerd is. Toen enkele jaren geleden de discoswing opnieuw mijn pad kruiste, werd het een nieuwe mogelijkheid om dansplezier door te geven. De tangolessen geef ik met veel plezier samen met danspartner Steven en de discoswing met swoeng met Heiko.

Ik, Steven, ontdekte de tango als student en kon toen niet vermoeden hoe deze dans mij op sleeptouw zou nemen. Het blijkt na al die jaren nog steeds een onuitputtelijke bron van plezier, intense beleving, verwondering en energie. Ik geef die energie met veel plezier door in de lessen met Saskia, naast al die andere boeiende facetten. Wat mij helemaal won voor de tango was het besef dat ik met deze dans nooit “klaar” zal zijn. De mogelijkheden tot spel en improvisatie zijn eindeloos. Tegelijk biedt tango dansen ongelofelijk veel rust. Eens op de dansvloer bestaat niets anders dan de muziek, de danspartner op dat moment en het constante spel tussen die drie elementen. Ik ben nog steeds op ontdekkingsreis – ik hoop nooit aan te komen.

Saskia en Steven beleven al vele jaren intens plezier aan de tango, als dansers en als lesgevers. De passie die hen greep geven ze met veel energie – en een kwinkslag op tijd en stond – door in hun lessen, workshops, stages en weekends. Beleving, gelijkwaardigheid binnen het danspaar en respect zijn kernwaarden. Daarbij is techniek een middel en geen doel op zich. Vanaf het begin zetten ze volop in op improvisatie en connectie binnen het danspaar. Met een sterke inhoudelijke opbouw begeleiden ze de dansers op hun traject, steeds met aandacht voor individuele aandachtspunten. Daarnaast hechten Saskia en Steven er belang aan om de rijke cultuur en geschiedenis van tango op verschillende manieren aan bod te laten komen. Tango is namelijk geen muziek of dans: het is een manier van zijn.

© 2024 Danshuis De Ingang