Flamenco is een muziekgenre en een bijbehorende dans afkomstig uit het Zuiden van Spanje. De flamenco draagt de sporen van zowel de Spaanse cultuur als de invloed van de zigeuners. Kenmerkend zijn de Arabisch aandoende klanken, de uitbundige muzikale versieringen en het sterke ritme. Flamenco is géén folklore, maar een levende kunstvorm. Er bestaan diverse “palos” (stijlen) en aan elke stijl is er een gevoel en “sfeer” verbonden. Bij Flamenco is het uiten van je gevoel heel belangrijk, van triest zijn tot heel blij zijn. 

De lessen van Irene zijn erop gericht de flamenco grondig te leren begrijpen, ver af van de clichés. De specifieke technieken, de interactie met de muzikanten en de functie van de dans in relatie met de zang en de muziek komen aan bod. De lessen zijn opgedeeld in algemene techniek en het aanleren van de specifieke eigenheden van de verschillende stijlen. 

Alle lessen zullen regelmatig live begeleid worden door een gitarist.

De Sevilliaanse Irene Alvarez heeft meer dan 15 jaar ervaring als docente. Ze heeft haar eigen, onmiskenbare stijl ontwikkeld. 

Beschikbare niveaus:
– Beginner met basis: een half jaar ervaring met Flamenco of enkele jaren ervaring met een andere dansstijl
– Met basiservaring: min. 1 jaar flamenco gevolgd
– Repertoire halfgevorderd en gevorderd: In de reeks ‘repertoire’ leert Irene je typische, traditionele flamencostijlen herkennen, interpreteren en dansen. Om de 2 weken komt een andere stijl aan bod. Deze wordt besproken en in zijn historische en hedendaagse context geplaatst en tenslotte worden de belangrijkste delen er van ook aangeleerd. Zo raak je als danser vertrouwd met de stijlen, zal je ze herkennen en kan je er ook op anticiperen.
– Buleria open level
– Techniek halfgevorderd en gevorderd
– Masterclass

Benodigd materiaal
Flamencoschoenen en lange rok/broek. Opgelet voor beginners: flamencoschoenen koop je pas als je echt zeker bent dat deze dans jouw ding is. Voor flamenco moet een damesschoen, of herenschoen met een niet te hoge en stevige brede hak, in het begin zeker volstaan.