Flamenco is de verzamelnaam voor muziek, zang en dans afkomstig uit het Zuiden van Spanje. De flamenco draagt de sporen van zowel de Spaanse cultuur als de invloed van de zigeuners. 

Kenmerkend is het ritmische voetenwerk maar even belangrijk zijn de sierlijke bewegingen met handen en armen en het gebruik van de schouders en torso.  Typisch zijn ook de palmas, het ritmisch klappen met de handen.

Er bestaan diverse “palos” (stijlen) en aan elke stijl is er een gevoel en “sfeer” verbonden. Bij Flamenco is het uiten van je gevoel heel belangrijk, van triest zijn tot heel blij zijn. 

De lessen van Irene zijn erop gericht de flamenco grondig te leren begrijpen, ver af van de clichés. De specifieke technieken, de interactie met de muzikanten en de functie van de dans in relatie met de zang en de muziek komen aan bod. De lessen zijn opgedeeld in algemene techniek en het aanleren van de specifieke eigenheden van de verschillende stijlen. 

Alle lessen zullen regelmatig live begeleid worden door een gitarist.

De Sevilliaanse Irene Alvarez heeft meer dan 15 jaar ervaring als docente. Ze heeft haar eigen, onmiskenbare stijl ontwikkeld. 

Beschikbare niveaus / stijlen

woensdagen:

 • Flamenco beginner: 1 reeks Flamenco gevolgd. In september starten we een nieuwe reeks voor absolute beginners.

maandagen:

 • Flamenco basiservaring: min. 1 jaar flamenco gevolgd
 • Flamenco repertoire halfgevorderd en gevorderd: 
  In de reeks ‘repertoire’ leert Irene je typische, traditionele flamencostijlen herkennen, interpreteren en dansen. Om de 2 weken komt een andere stijl aan bod. Deze wordt besproken en in zijn historische en hedendaagse context geplaatst en tenslotte worden de belangrijkste delen er van ook aangeleerd. Zo raak je als danser vertrouwd met de stijlen, zal je ze herkennen en kan je er ook op anticiperen.
 • Bata de cola open level, min. basiservaring flamenco
  Met een Bata de Cola dansen is het summum van vrouwelijkheid en sensualiteit… maar je kan er ook krachtig en heel ritmisch mee dansen. Het biedt vele opties. Ideaal om een Alegrias te dansen of voor een Solea een extra majestueus effect te geven. Tijdens een traditionele Flamenco voorstelling zal je bij de Bailaora altijd een dans zien met Bata de Cola.
 • Danza Estilizada & Castanuelas halfgevorderd. Danza Estilizada is een vrije samenstelling van stappen en choreografieën gebaseerd op populaire regionale Spaanse dansen, Escuela Bolera (bestudeert Spaanse dansen uit de 18de eeuw, Goyescas genaamd) en Flamenco. De dansers opgeleid in deze stijl genieten bovendien van een basis klassiek Ballet. De dans wordt steeds begeleid door castagnetten.  
  Castanuelas worden in de hand gehouden en produceren een klikgeluid of een ratelend geluid bij snel opeenvolgende kliks. Zij bieden de ritmische basis voor de dans en worden meestal gespeeld door de dansers en zangers. Met de bewegingen van de handen en het gebruik van castagnetten kunnen de gevoelens van pijn, verdriet of geluk met meer expressie gebracht worden. Irene leert je gerichte techniek- en ritmische oefeningen. Er wordt gewerkt aan de combinatie van het dansen en het bespelen van de castagnetten.

zondagen:

 • Metronoom en techniek open level, min. basiservaring flamenco
  De focus ligt op techniek: de coördinatie van armen- en voetenwerk, maar ook een zoeken naar degelijkheid, soniquete en snelheid in de passen – samen met een mooie, ontspannen houding. Deze lessenreeks wordt ook in de vorm van minireeksen aangeboden
 • Buleria open level, minimum basiservaring flamenco
  We ontdekken de codes om buleria te dansen en maken kennis met de verschillende repertoire stappen en combinaties. We leren ook letras zingen. Via de zang leren we de verschillende stijlen van de bulerias kennen. En    we maken natuurlijk veel plezier met het improviseren.
 • Masterclass: voor ver gevorderde dansers
   

Benodigd materiaal: 

 • Flamencoschoenen en lange rok/broek. Opgelet voor beginners: flamencoschoenen koop je pas als je echt zeker bent dat deze dans jouw ding is. Voor flamenco moet een damesschoen, of herenschoen met een niet te hoge en stevige brede hak, in het begin zeker volstaan.
 • Voor de cursus bata de cola: een eigen bata.
 • Voor de cursus castanuelas: eigen castagnettes.