Saskia en Heiko - Danshuis De Ingang
Ga naar de inhoud

Ik, Heiko, was zeventien toen ik mijn eerste lessen disco swing volgde. Van meet af aan was het een leerrijke ervaring, zowel op persoonlijk als sociaal vlak. Het is een positieve ervaring die ik wil delen. Het geeft me energie om het zelfvertrouwen van mijn cursisten te zien groeien van “Ik heb twee linkervoeten” naar “Hé, ik kan dit. En het is nog leuk ook”.

Als kind deed ik, Saskia, aan volksdansen en vond ‘met twee dansen’ het leukste. Mijn ouders dansten graag en vertelden er veel over. Hen samen zien swingen op een feestje (en soms thuis in de living) is voor mij een onvergetelijke herinnering. Mijn eerste swingpasjes danste ik met mijn grote broer. Discoswing kwam opnieuw op mijn pad tijdens mijn studententijd maar toen kwam Argentijnse tango in mijn leven! Ik zag en voelde meteen dat onder die uiterlijke vorm die de dansers voor mijn ogen creëerden – later leerde ik dat ze improviseerden – een heel boeiende, mysterieuze, rijke en gevarieerde gevoelswereld leeft. Ik moest weten hoe men in deze symbiose slaagt! Met z’n tweeën fijn, respectvol en met veel gevoel instant een dans maken. Die er bovendien telkens anders uitziet en anders voelt. Dat wilde ik ook bereiken. Dat de dans toen nog door een beperkte groep mensen gedanst werd maakte het extra aantrekkelijk en speciaal voor me. En dan nog die prachtige muziek… Het virus sloeg ongenadig hard toe en de passie is ontembaar. Nu is het een missie om de schoonheid met haar kleine kantjes, te blijven beleven en door te geven aan ieder die geïnformeerd en geïnteresseerd is. Toen enkele jaren geleden de discoswing opnieuw mijn pad kruiste, werd het een nieuwe mogelijkheid om dansplezier door te geven. De tangolessen geef ik met veel plezier samen met danspartner Steven en de discoswing met swoeng met Heiko.

Saskia en Heiko maakten kennis met Discoswing in hun studententijd. Maar toen kenden ze elkaar nog niet. Ze bewandelden elk andere danspaden. Saskia raakte gepassioneerd door de Argentijnse tango, en Heiko door de Lindy hop. Het was de discoswing die hun paden samenbracht. Ze herontdekten de ontspanning, het plezier van deze stijl en stelden vast dat er overeenkomsten waren met de andere dansstijlen. Daarom besloten ze de toegankelijkheid en vrolijkheid van de discoswing te delen. Het tempo van hun lessen is als een diesel: ze beginnen traag om de basispas en het leiden en volgen goed en grondig te laten aankomen in ieders lichaam, leren je daarna stap voor stap steeds nieuwe technieken en figuren aan. Alles bouwt logisch en vlot op en uiteindelijk ga je versteld staan van het aantal toffe dansbewegingen waarmee je (uiteindelijk) kan schitteren op feestjes.  Vanuit aandacht voor lichaamsbewustzijn, danscomfort, connectie en communicatie tussen beide dansers leren ze je op een natuurlijke wijze te dansen en bewegingen te combineren. Maar vooral het plezier van het samen dansen en dansbeleving primeren.

© 2024 Danshuis De Ingang