Maya - Danshuis De Ingang
Ga naar de inhoud

Mijn moeder nam me als klein meisje mee naar de les Oriëntaalse dans. Ik had ook het grote geluk haar te vergezellen op de vele dansresearch reizen. Ik koos ook niet bewust voor Indische dans. Indische dans koos mij. Ik was nog te jong om te weten wat het inhield toen Jetty Roels me selecteerde voor een optreden Bharatanatyam. Hetzelfde gebeurde zoveel jaar later toen Mahabub maar bleef aandringen om Kalbeliya te dansen. Nu ben ik ongelofelijk dankbaar dat me dat gewoon in de schoot is geworpen. Ik zou niet meer zonder kunnen. Ik word lichamelijk en geestelijk uitgedaagd om steeds verder te groeien, zowel als artiest als als mens en dit in de imperfectie. Het is een ongelofelijk boeiend traject waarbij je steeds nieuwe dingen kan blijven ontdekken, een leven lang.

Maya Sapera was 6 toen ze voor de eerste maal op podium stond met Indische tempeldans en 16 toen ze begon te doceren. Hetzelfde jaar werd ze laureaat van de wedstrijd beste Belgische danssolo en deed ze haar arangetram (soort eindexamen voor Indische Tempeldans). Sindsdien veroverde ze als danseres, choreografe en lerares binnen- en buitenland. Ze had zelfs de eer in het land van herkomst, India, met succes onthaald te worden. Ze heeft het geluk gehad om sinds 2002 met Indische muzikanten (als Mahabub Khan) samen te werken. In België danste ze reeds voor Alain Platel. In Parijs trad ze op voor Sidi Larbi Cherkaoui. Ondertussen heeft ze verschillende producties op haar naam staan en is ze bezielster van de Maya Sapera Company waarmee ze creëerde voor o.a. Europalia India, de Beursschouwburg van Kortrijk en Couleur Café.

Zoals vele dansers werd Maya op een dag geconfronteerd met een knieblessure. Dit werd een uitnodiging voor een reis naar binnen en een nieuw lichamelijk onderzoek. Sindsdien is yoga niet meer weg te denken uit haar leven: pittig, zacht, krachtig en ontspannend.

portretfoto door Aaron Jackendoff

Maya Sapera is ook bezielster van de podcast-reeks Cross Roads, waar ze in gesprek gaat met dansers en choreografen.

© 2024 Danshuis De Ingang