Detail Cursus
Volwassenen en jongeren > Workshops

Oriëntaalse dans

Oriëntaalse dansgroep Chimella


deel met Liesbeth:

Buikdans met een zwaard brengt het ultieme van beheersing naar boven door de combinatie van bewegen en balanceren van het zwaard op je hoofd, de taille, het been, de borst of de kin. In deze workshop leert Liesbeth je zwaarddansen met vertrouwen, kracht en controle, je leert ook een korte choreografie die een stevige basis vormt voor je skills. Inspireer jezelf - kom langs en verbeter je buikdans zwaardrepertoire.

Dansen met een zwaard is een totaalpakket en stimuleert verschillende onderdelen van oriëntaalse dans zoals isolaties en bewustwording van het eigen lichaam. Het versterkt verschillende spieren zoals nek-, been-, kern- en armspieren, het helpt de houding verbeteren en je bouwt aan je uithoudingsvermogen en wint bij aan kracht.

Als je geen zwaard hebt, breng dan gerust een ander voorwerp zoals een boek, stok of paraplu om op je hoofd te balanceren. Het is een geweldige manier om je isolaties te analyseren, verfijnen en je meer bewust te maken van je dansbeweging.

 

deel met Sofie: 

Weet je hoe het voelt om bewegingen van binnenuit te laten ontstaan, om de gronding te voelen van waaruit je danst en om je te laten leiden door de muziek?  Dat is baladi.

Baladi is een eerder speelse dans die uitgevoerd wordt vanuit een stevige aarding.  Het is meestal een geïmproviseerde dans, gestuurd door hoe de danseres zich op dat moment voelt.  Hoewel de baladi intussen vaak op podia wordt gebracht, is het in wezen een sociale dans die uitgevoerd wordt door vrouwen onder elkaar.

In deze workshop gaat Sofie dan ook aan de slag met enkele typische baladibewegingen.  Denk daarbij aan kleine innerlijke bewegingen die groter worden, exploderen en terug in het lichaam verdwijnen of wegsmelten. Heerlijk!De Orientaalse dansgroep Chimella staat bekend om hun mooie stijlvolle choreo's en vloeiende fusion-stijl, die door allerlei andere dansvormen werd beïnvloed. In deze unieke stage geven 2 Chimella-dames elk een deel van hun geheim prijs in hun eigen specialiteit. 

De algemene passie voor dansen van Liesbeth Mouton begon toen ze 5 was. Eerst klassiek ballet, vervolgens Jazz dance en Tapdans. Op volwassen leeftijd beoefende ze Flamenco en Argentijnse Tango. Het waren echter de mystiek van de Oriëntaalse stijl en de cultuur die haar definitief betoverden. Ze verdiepte zich in verschillende stijlen zoals Baladi, Klassiek Egyptische stijl, Saaidi, Turkse stijl, Gypsy, Morastijl, Tango Oriëntale en Burlesque. Ze legt zich toe op het dansen met attributen zoals de zwaarddans, sluierdans, dansen met poi, zills…

De creatieve experimenten en de talrijke lessen in verschillende dansstijlen, maken van Sofie Baeckeland de unieke danseres die ze vandaag is. In de loop der jaren ging Sofie zoeken hoe ze de verschillende stijlen kan combineren. Haar focus ligt daarbij steeds op de oriëntaalse bewegingen. Vanuit een sterke leergierigheid en het belang dat ze hecht aan levenslang leren, laat ze zich verder inspireren en bijscholen.
Ze volgde met succes de Opleiding tot Dansdocent van Danspunt.

Foto: Schneider J-M


Benodigd materiaal

We dansen op blote voeten. Draag kledij waar je gemakkelijk kan in bewegen. Eventueel kan je met een heupsjaal de heupbewegingen accentueren.


Er zijn momenteel geen cursussen Oriëntaalse dans gepland.


Terug naar overzicht