Detail Cursus
Volwassenen en jongeren > Workshops

Kathak Introductie

Maya Sapera


Kathak is een van de zeven klassieke dansvormen uit Noord-India. Het woord kathak is afgeleid van kathakar, wat verhalenverteller betekent. De kathak dans is ontstaan aan de hoven van de Moghul-vorsten, waar verhalenvertellers met muziek en dans religieuze en mythologische verhalen vertelden. In de 19e eeuw heeft het zich verder ontwikkeld als kunstvorm.

Karakteristiek voor kathak is het voetenwerk: ingewikkelde ritmes worden gestampt, vaak met belletjes aan de enkels gebonden. Ook veel snelle pirouettes achter elkaar worden gedraaid. Een kathakvoorstelling is een afwisseling van twee componenten: nritta, abstracte danselementen, en nritya, expressieve en verhalende elementen. De dans wordt voornamelijk solo uitgevoerd, met begeleiding door percussie-instrumenten en melodie-instrumenten zoals een fluit. Danser en percussionist proberen elkaar op te zwepen tot ingewikkelde ritmes die steeds sneller worden uitgevoerd, om het publiek te vermaken.

Maya was 6 toen ze voor de eerste maal op podium stond met Indische tempeldans en 16 toen ze begon te doceren. Hetzelfde jaar werd ze laureaat van de wedstrijd beste Belgische danssolo en deed ze haar arangetram (soort eindexamen voor Indische Tempeldans). Sindsdien veroverde ze als danseres, choreografe en lerares binnen- en buitenland.

Foto: Lies Heylbroeck


Benodigd materiaal

We dansen op blote voeten. Draag kledij waar je gemakkelijk kan in bewegen.


Er zijn momenteel geen cursussen Kathak Introductie gepland.


Terug naar overzicht