De Ingang - Volwassenen en jongeren - Dansworkshops
Volwassenen en jongeren > Workshops

Flamenco Special

Pilar Ogalla


Een buitenkans! Pilar Ogalla treedt op 8 maart op in de Bozar in Brussel en komt daarna met plezier enkele intensieve workshops geven in Danshuis De Ingang. Mis het niet!

Pilar geeft in haar cursussen de sfeer en passie door die haar uniek maken. De dans van deze flamencodiva is krachtig, elegant en  actueel. Ze is een referentie onder de jonge kunstenaars van vandaag. Als lerares had Pilar Ogalla van 1994 tot 2000 haar eigen “Asociason de jovenes flamencos”.

Pilar, een van de huidige referenties voor de "Bata de Cola", zal de bijbehorende techniek behandelen aan de hand van een choreografie van Cantiñas, die de verschillende niveaus van de studenten tegemoet komt. Bij "Bailes Festeros" laat ze ons kennismaken met de geheimen van de feestelijke dansen in de Flamenco, de Bulerías en Tangos. Er zal aan verschillende "patás" worden gewerkt en er zal speciale aandacht worden besteed aan de flamencocodes. Ten slotte -voor de meest gevorderde levels- is er een Taranto-choreografie, een van haar meest karakteristieke stijlen.

SCHEMA:
13u-14u30: Bata de Cola - open level, basiservaring bata de Cola vereist
14u45-16u: Bailes Festeros (Tangos/Bulerias) - open level, basiservaring flamenco vereist
16u15-17u45: Taranto - halfgevorderd-gevorderd niveau flamenco

De Spaanse flamencodanseres Pilar Ogalla is afkomstig uit Cádiz. Op haar tiende zette ze haar eerste flamencopasjes. Ze volgde les bij gerenommeerde flamencodansers als Concha Baras, Manolete, Matilde Coral, Cristina Hoyos, Manuela Carrasco, Eva "La Yerbabuena" en Antonio Canales.

In 1982 debuteerde ze in het spektakel “Las Calles de Cai” in het Gran Teatro Falla in Cádiz. Tot 1987 danst ze bij het gezelschap "Los niños de la Tertulia Flamenca de la Isla”. Ze was oa. te bewonderen in een spektakel naast Camarón de la Isla en Manuela Carrasco op het Festival de la Parpuja van Chiclana, in het Campeonato Mundial de Gimnasia Rítmica in Valladolid, in “Camino del flamenco”,  en in een voorstelling voor de Spaanse koningin Sophia.
Ook volgende optredens dienen extra in de verf te worden gezet: Teatro Berci in Frankrijk en Barcelona met de Real Escuela de Arte Ecuestre de Jerez de la Frontera, Compañía Cristina Hoyos in Sevilla, Gira Sueca, Gira COPE 2000, XI Bienal de Sevilla met de compagnie van Rafael de Carmen, met de Compañía Juan Ogalla die op internationaal niveau succes oogstte in Oostenrijk, Frankrijk, Miami en Japan. Daarnaast danste Pilar Ogalla ook in de Tablao “Los Gallos”. 
Ze was gastartieste in "Dime" en “Flamenco y Punto”, twee spektakels van de Compañía de Javier Barón en in het spektakel "Flamencos" met de Compañía de Juan de Ogalla net als in "Peña", een spektakel van de compagnie van Andrés Peña en in het spektakel "Dos mujeres, dos miradas". Ze danste uiteraard ook in haar eigen spektakel "Locos del tiempo". Pilar is steeds aanwezig in het gerenommeerd Festival de Jerez, ze ontving er in 2016 nog de publieksprijs met de show "De Sepia y Oro": een coproductie met de danser Andrés Peña.

Als choreografe voerde ze haar eerste spektakel “Danza Andalucía” op in het Nissay theater in Tokio.Er zijn momenteel geen cursussen Flamenco Special gepland.


Terug naar overzicht