De Ingang - Volwassenen en jongeren - Dansworkshops
Volwassenen en jongeren > Workshops

Hedendaagse dans - Passing Through

Narendra Patil


In deze stage leer je hoe je groepsimprovisaties kan maken waar iedereen zijn rol heeft.

Bij het maken van bewegingscomposities, richt grondlegger David Zambrano zich op het creëren en ontwikkelen van de dynamiek voor complexe systemen om leiderschap te presenteren in de vorm van een groepsweb.

'Passing Through' neemt de deelnemers mee door verschillende oefeningen om diezelfde filosofie te manifesteren. De groep zal dynamica creëren die flexibel en complex zal zijn, waardoor de groep strak staat, maar altijd open blijft voor het onvoorspelbare. De groep beweegt zich constant en transformeert de omgeving van de dans.

Er worden verschillende oefeningen gebruikt om te leren hoe je een radertje in het geheel kan worden. De danser kan onmiddellijk creatieve keuzes maken en verhoogt de flexibiliteit in zowel geest als lichaam. Het is een heel fysiek spel dat veel uithoudingsvermogen vereist en waarin de student onder, over en rond de lichamen van andere studenten beweegt. Er is geen tijd om een plan te maken, de actie is in het nu. Tegen het einde lossen dansers bij wijze van spreken op in de andere dansers en worden ze één met de omgeving.

Ook de rollen van leider en volgeling worden geoefend. Dit rollenspel gebeurt ongevraagd, volgens de onmiddellijke individuele behoeften. De danser moet zich richten op zowel de leidende en de volgende, en leert hoe dit te doen. Vanuit een ander gezichtspunt zou de groep het uiterlijk moeten hebben dat het beweegt zonder leiders of volgers terwijl de waarheid is dat iedereen leidt en volgt.

Zichtbare en onzichtbare spiralen passeren constant door de dansers. Zo wordt met 'Passing Through' steeds spontane composities gemaakt. Wanneer de groep één geest wordt, kan men nooit verloren lopen. De hele groep reist voortdurend, weeft zijn lichaam boven, onder en rond de anderen heen en is zich nog steeds bewust van de omgeving om hen heen.

Narendra Patil is een professionele danser uit India die gespecialiseerd is in hedendaagse Indische dans, de Flying Low techniek en Improvisatie. Hij geeft al meer dan 10 jaar les aan de Terence Lewis Academy in Mumbai, en is de eerste Indische hedendaagse danser die meerdere keren een beurs toegekend kreeg om in de leer te gaan bij grondlegger David Zambrano om zich te verdiepen in de "Flying Low” en “Passing Through” techniek. Bij het ontwikkelen van zijn eigen dansvocabularium liet hij zich inspireren door klassieke Indische dans, Indische martial arts en yoga.

We hadden al het geluk om Narendra te kunnen boeken voor workshops en stages. De reacties waren steeds bijzonder goed. Niet alleen is deze stage een buitenkans om de prachtige danstaal van deze bijzondere danser te leren kennen, maar kan je als danser ook heel wat opsteken, want Narendra is een uitstekende docent!

Deze stage is perfect te combineren met de Flying Low stage met Narendra.Er zijn momenteel geen cursussen Hedendaagse dans - Passing Through gepland.


Terug naar overzicht